Най-големият производител на автомобилни гуми в Япония – компания “Бриджстоун” – се готви да ги прави от глухарчета. За получаване на каучук от това растение компанията има намерение да използва “руско глухарче”.

Именно този разпространен в Русия вид на жълтото цвете най-добре подхожда за промишлено производство на каучук. Според ръководителя на американския научно-изследователски център “Бриджстоун” доктор Хироши Моури, има над 1200 видове растения, от които може да се получава каучук, но е трудно да се намери такова, което да е способно да стане източник на суровина в промишлени мащаби. Изясни се, че руското глухарче е доста перспективно в това отношение. До 2014 година “Бриджстоун” ще организира експериментално производство на иновационните гуми.

Разбира се, натуралният каучук може да се смени със синтетичен, но това не винаги задоволява гумените компании. Днес в състава на най-добрите автомобилни гуми има до 60% естествен каучук. Той се получава след преработване на сока на хевея, която расте в Южна Америка и Югоизточна Азия. Високата стойност на тази суровина кара производителите да търсят алтернативи. Глухарчетата привличат с това, че, за разлика от хевеята, могат да растат не само в страни с горещ климат, а и качеството на каучука е сравнимо с традиционния. С изследвания в тази сфера се занимават в различни страни – САЩ, Япония, Германия, Китай.

Доста средства за решаване на проблема бяха похарчени през 30-те години на 20-ти век в СССР, разказва завеждащият катедрата на химия и технология на каучука и гумата на Санкт Петербургския държавен технологически институт Николай Сиротинкин:

– Бяха изследвани растения с каучук, сред които беше и глухарчето. Т.е. от техническа гледна точка този въпрос се решава положително. Но от икономическа гледна точка излиза друга картина. От един тон изсушени стъбълца на глухарчета можем да получим 80 килограма каучук. Това е малка ефикасност – едва 8%. Ако пък вземем каучука на хевеята, там този показател е минимум 50-60%.

Въпреки това, в компания “Бриджстоун” са сигурни, че си струва труда, защото стойността на каучука от глухарчета все едно ще е по-ниска от традиционната природна суровина.